Valaistuksen lähettiläs Ajatuksia konkretiasta www.lightment.org

Työpaikkakiusaaminen ja potilaiden huono kohtelu vanhusten huollossa

  • Pahoinpitelyä hoivapalvelussa
    Pahoinpitelyä hoivapalvelussa

Kirjoitan aiheesta eräiden hoitajien pyynnöstä, sillä tunnen sattuneista syistä paljon hoitajia. Kirjoitan vain mitä he ovat kokeneet työelämässä. Artikkelissa olevat kokemukset eivät ole omia kokemuksiani, tai mielipiteitäni.

Hoivapalveluiden ongelmista on paljon puhuttu, mutta silti niiden todellisia ongelmia ei saada esille, vaietaan ja pidetään talon sisällä.

Alalle on tyypillistä, että hyvä opiskelija-aines ei pyri erikoistumaan vanhusten huoltoon. Lähihoitajakoulutukseen pääsee minkälaisella taustalle oleva henkilö tahansa sekä alalle suorastaa työvoimatoimistossa työnnetään työttömiä töihin. Lyhyesti sanottuna alalle ajatuu epäsosiaalista hoitaja-tyyppiä tai oikeastaan ihan kuka vain.

Tottakai allalla opiskelee myös paljon hyviä opiskelijoita mutta erittäin huolestuttavana voidaan pitää asiaa, että entiset narkkarit (ja nykyisetkin) lävistyksineen ohjataan surutta lähihoitajakoulutukseen. On olemassa jo sanontakin, että lähihoitaja ei ole enää ammatti vain diagnoosi, mikä harmittaa niitä hyviä opiskelijoita.

Todellisuus hoivakodeissa on useasti yhtä helvettiä sekä henkilökunnalle, että asukkaille. Eräässä esimerkissä laitoksen johtaja ja koko muu henkilökunta oli alistunut narsistisen vanhemman perushoitajan valtaan. Hän jopa määräsi milloin muut työntekijät ja esimiehet saavat syödä. Hän pakotti muiden viemään ateriansa roskikseen, jos tilanne ei häntä miellyttänyt. Jos joku suihkutti asiakkaan 10min myöhemmin kuin hän tapasi tehdä, oli helvetti valloillaan, päivä pilalla ja kantelu esimiehelle tehty.

Hyvä esimerkki on, kun eräs vanhus tapasi jatkuvasti huutaa "Auttakaa, Auttakaa", eräs opiskelija sitten viimein palaverissa sanoi "Eikö häntä voisi käydä katsomassa", niin kyseinen perushoitaja raivostui ja huusi opiskelijalle niin, että opiskelija murtui ja loppujen lopuksi lopetti opiskelun alalle.

Vanhustenhuollossa on erittäin tukalaa myös potilailla. Esimerkiksi asiallinen vanhus pyysi päästä vessaan, mutta hoitajilla oli juoru- ja kahvitauko kesken ja vanhukselle huudettiin, että "Kuse siihen vaippaan, sen takia se sinulla on!"

Toisessa esimerkissä puolustuskyvytön vanhus oli laskenut aamulla virtsan ja ulosteen alleen ja kaksi hoitajaa juoruten samalla omia eilisiä mies -asioitaan, meni vanhuksen luo ja huusi "Miksi helvetissä olet paskantanut housuihisi taas?!" ja siivosi erittäin kovin ottein sotkut sekä jätti vanhuksen avuttomana sänkyyn todeten "Tänään ei anneta aamupalaa koska potilaalla on ripuli".

Kolmannessa esimerkissä nuori opiskelijatyttö oli syöttämässä vanhusta ja siihen paikalle riensi vanhempi perushoitaja, joka raivostui tytölle huutaen: "Tällä menolla ei ehditä mitään, laita kaikki ruuat sekaisin ja syötä pikavauhtia, mahassa ne kuitenkin sekaisin menevät". Tyttö joutui itkua pidättäen syöttämään vanhukselle mössön herkkupalana.

Tapana on ollut myös laittaaa vanhukselle peräruiske ja hänet nostetaan istumaan wc-tuoliin, jossa samalla kun hän yrittää hoitaa tarpeitaan, tulee hoitaja kiireisin ottein työntämään vanhuksen aamupuuron samanaikaisesti hänen suuhunsa.

Henkistä kärsimystä koetaan myös öisin. Eräs hoitaja oli niin julma potilaitaan kohtaan, että kun oli hoitajan yövuoro, kommunikointiin pystyvät vanhukset sanoivat suoraan illalla, että he eivät soita kelloa, vaikka kuolema tulisi. He eivät tahdo sitä hoitajaa huoneeseensa.

Todella yleistä on, että yöhoitaja ottaa hälytyskellon irti seinästä vahuksilta, ettei hänen turhaan tarvitse juosta vanhusten asioilla.

Hieno Haipro ohjelma on tapausten selvittelyyn tehty, mutta ilmoitukset pysyvät talon sisällä ja useimmiten ne ei johda mihinkään. Varsinkaan kun yleensä nämä kaikkein pahimmin potilaita ja talon henkilökuntaa pahoinpitelevät ovat johtajien suurimpi ylistäjiä.

Esimerkkejä olisi vielä loputtomiin, mutta tästä voi todeta, että ei ole vanhaksi pyytämistä ja toisten armoille jäämistä, tässä yhteiskunnassa. Jotain pitäisi asioille tehdä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Järkyttävää! Hyvä, että asia tulee esille.

Toimituksen poiminnat