Omavarainen sähkö – suunta on selvä

Miksi on selvää, että kansa tulee siirtymään omavaraiseen sähköntuotantoon aurinkopaneelein ja muilla ratkaisuilla?

Asiaa voidaan lähteä puimaan monelta kantilta. Ensinnäkin kuten aina kun palkat nousee hyödykkeiden hinnat nousevat samassa suhteessa. Tämä on käynyt selväksi myös esimerkiksi sähkön hinnoissa. Käyrät kulkevat käsikädessä palkkojen nousun kanssa. Onko muka sattumaa?

Hinnannousu on luonut energiateollisuusmurroksen, jossa yksityistalous alkaa tuottamaan oman sähköntarpeensa ja surkastuttaa entistä enemmän suurten sähkönjakelioiden toimintaedellytyksiä.

Olemme siis vääjäämättömän intressin edessä vähentää sähkönhintaa omin keinoin ja siirtyä omavariaseen sähköntuottoon ja olla riippumatta sähkönjakelijan kansainväliseen talouteen perustuvista hinnoista.

Onko näköpiirissä muuta? Voidaanko jatkuvilla ydinenergialaitoksilla laskea sähkön hintaa? Epäilempä. Jos sähkön hinta olisi alhainen, en uskoisi isojen yritysten intoon luoda ydinvoimahankkeita ollenkaan. Onko siis ydinvoima sekoiluissamme mitään järkeä? Sitä voi arvuutella.

Jokatapauksessa näkee perusteluita että aurinkopaneelien hyötyprosentit ovat niin huonot että se ei uhkaa ydinvoimaa. Yleensä en kuule perusteluja tälle väitteelle. Jos paneelien kehitys jatkuu samanlaisena, niin 10 vuodessa aletaaan olla jo 30% hyödyissä. Tällöin aurinkosähkö on jo vakava kilpailija.

Mikäli aurinkopaneelin hyötyprosentti ei kerro mitään,  tarkoittaa se noin 1*1cm alueelle tulevan valoenergian määrän hyötyyn saatava osuus. Voitaisiin väittää, että aurinkoisella kelillä noin 1,5m*1m paneeli tuottaisi 100 % hyödyllä enemmän energiaa kuin talo tarvitsee. Jos päästään 30 % hyötyyn, tarkoittaa se enää noin 1,5m*1m*3kpl paneelia ja koko talo saa energiansa. Nykyisellään tarvitaan varmasti sellainen 5 – 10 metrin alalle paneelia, jotta energian tarve alkaa tyydyttymään 14% hyödyllä.

Ollaan kuitenkin siinä pisteessä jo, että aurinkopaneelit lyö viimein itsensä läpi ja tulevaisuudessa jo 20% hyödyllä saadaan katolta niin paljon energiaa että sitä jaellaan jo verkkoon merkittäviä määriä.

On siis erittäin vaikeaa nähdä, että ydinvoima olisi tulevaisuus.

Solar Cell Ameriikassa rakentaa yksityisten kattojen päälle aurinkovoimaloita antaen sähköstä alennusta vuokraamalla kattoalaa. Olisiko tässä suomessakin energiayhtiöllä pohtimisen paikka miten aurinkoenergian esiinmarssiin suhtaudutaan? Tulisiko energiayhtiöiden siirtää fokus aurinkosähköpeltojen sijaan yksityisten talouksien katoille asennettaviin aloihin? Rakennusalaa löytyisi valmiiksi suomesta runsaasti. Samalla yksityisten talouksien sähkön hinta laskisi. Sähkönvientiä voitaisiin lisätä jne. Potentiaalia on.

 

 

 

JeremiRoivas

Kirjoittaja on Valaistus -uskonnon perustaja ja lähettiläs.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu